8 SIMPTOMA MASNE JETRE: Jedan je presudan – ako želite da izbjegnete kobne posljedice ODMAH DOKTORU

Steatoza nije naivan problem

Prema ljekarima, zdrava jetra treba da sadrži malo ili nimalo masti.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije procenjuje da, otprilike, jedna od tri osobe u ovoj zemlji ima ranu fazu bolesti masne jetre.

U toj početnoj fazi, u jetri se nalazi mala količina masti, a ovo stanje je potpuno rešivo, ako se preduzmu neophodne mkere. Ovaj stadijum ne izaziva veću štetu u organizmu.

Međutim, zanemarivanje količine masti u jetri, može da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih problema ovog organa, poput ciroze.

Evo šest simptoma koji upozoravaju na previše masti u jetri koje nikada ne biste trebali zanemariti.

– Bol u stomaku ili osjećaj punoće u gornjem desnom djelu stomaka.

– Mučnina i nagon za povraćanjem.

– Gubitak apetita.

– Gubitak težine.

– Žućkasta koža.

– Otok nogu i stomaka.

– Ekstremni umor ili mentalna konfuzija.

– Slabost.

Prema savhetima stručnjaka iz čuvene Mejo klinike, ove simptome ne bi trebalo da zanemarite, iako se mogu smatrati opštim indikatorima na neki, manji ili veći, problem u organizmu. Dovoljno je da znate da, ako razvijete tešku cirozu, odnosno četvrtu fazu bolesti masne jetre, pri čemu vaša jetra prestaje da funkcioniše kako treba, možda ćete morati na transplantaciju, za koju je potrebno da čekate.

Trenutno ne postoji nijedan lijek koji direktno utiče na mast u jetri, ali postoje lijekovi koji okvirno utiču na ovo stanje i mogu da ga olakšaju. Uz to, potrebno je da promenite i neke navike što se tiče ishrane, o čemu bi trebalo da se posavjetujete sa svojim ljekarom.

Prema British Liver Trust-u, faktori koji povećavaju rizik od razvoja ovih bolesti su razni. Gojaznost, slaba fizička aktivnost i dijete koje sadrže nezdrave materije, mogu da se ubroje u česte izazivače ovog problema.

Dijabetes tipa 2, visok nivo holesterola i problemi sa pritiskom, takođe mogu da utiču negativno i na vašu jetru. Takođe, treba pomenuti druga stanja, koja su u vezi sa insulinskom rezistencijom, poput policističnih jajnika.