AKO JE NA KOŽI DUŽE OD 36 SATI, POSLJEDICE MOGU BITI VEOMA OPASNE: Evo kako da pravilno izvadite krpelja!

Sa toplim vremenom, stigle su, nažalost, i njegove pošasti. Jedna od opasnijih su svakako krpelji, koji se mogu “zakačiti” za vas, vašu djecu ili kućne ljubimce.

Krpelji mogu biti opasni pa ih je bitno pravilno izvaditi ako ih pronađete na sebi.

Doktorka Katarina Bajec kaže da nije svaki krpelj zaražen, tako da samim tim nije svaki krpelj ni opasan.

Dodaje da postoje krpelji koji prenose mikrob koji se zove Borrelia burgdorferi, a izaziva lajmsku bolest, koja je jedna od ozbiljnih komplikacija koju može izazvati ujed krplelja.

„Krpelji su sastavni dio prirode, pa ako boravimo duže vrijeme na otvorenom, a posebno ako ekstremiteti nisu zaštićeni, krpelj se može uhvatiti na kožu. On se tada hrani našom krvlju i ako je on zaražen borelijom, najprije je otpušta lokalno, na kožu, a potom ona ulazi i u krv i tako dolazi do svih organa i može podstaći nastanak lajmske bolesti”, rekla je Bajec za Nova S.

Doktorka je naglasila i kako je vrlo važno što pre otići kod ljekara ako primjetimo krpelja. Naime, ako je krpelj na koži duže od 36 sati to može biti opasno.

Nakon svakog boravka u prirodi pregledajte kožu, kako biste vidjeli postoji li neka nova crna tačka na vama. To bi mogao biti krpelj.

Najbolji način za vađenje krpelja

Bajec je naglasila i kako su neka narodna vjerovanja o uklanjanju krpelja potpuno pogrešna. Među njih ubraja korištćnje benzina i okretanje krpelja suprotno kazaljki na satu te dodaje kako to može samo pogoršati situaciju.

Kada nismo blizu ljekara, a krpelj treba brzo izvaditi, treba znati kako to pravilno uraditi.

“Prvo je važno kakvu bi pincetu trebalo izabrati. Najpogodnija pinceta za vađenje krpelja je ona koja ima špičasti vrh. Pincetom bi trebalo doći ispod krpelja, odnosno da se ona osloni na kožu. Zatim se snažnim pokretom povuče na gore – nema okretanja i laganog vađenja u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Nakon toga se to područje dezinfikuje, a prije vađenja je važno dezinfikovati i samu pincetu”, objasnila je.

Kada to uradite idealno bi bilo krpelja poslati na analizu kako bi se vidjelo je li bio zaražen. U zavisnosti od toga ljekar vam može propisati antibiotsku terapiju.

“Ako se ispostavi da krpelj nije zaražen, a u koži je bio manje od 36 sati, nastavlja se s praćenjem stanja pacijenta, ali se ne daje terapija. Ako sami izvadimo krpelja, trebalo bi se svakako javiti ljekaru, koji će sledećih 30 ili 40 dana pratiti mjesto na koži gde je bio krpelj. Jedan od prvih simptoma lajmske bolesti je eritem (crvenilo na koži), koji izgleda kao meta za pikado i ukoliko to primjetite, obavezno se javite ljekaru. Takođe je potrebno napravito isto ako osjetite tegobe poput bola u mišićima, malaksavosti, temperature”, naglašava dr Bajec.

novi.ba/stil.rs