Farmer iz BiH svakoj kravi kupio dušek od 200 maraka: EVO ZAŠTO

Krave leže na skupim madracima i imaju obilje hrane kako bi davale što više mlijeka.

Vitez je odnedavno dobio još jednu savremenu farmu muznih krava koja se prostire na oko 25 hektara. Farma ima 84 muzne krave, a mlijeko prodaje livanjskoj mljekari.

Voditelj farme je doktor veterinar Rafael Džoja koji je ispričao da krave leže na skupim madracima i imaju obilje hrane kako bi davale što više mlijeka, prenosi Agroklub.

“Na hranidbenom stolu uvijek mora biti hrana i tokom dana i tokom noći.  Ima mikser TMR koji se miješa, unutra je sijeno, silaža i koncentriran i to stalno mora biti pred njima. Ona tu dolaze jedu i poslije toga idu na ležišta, madrace, leže proizvode mlijeko. Krava inače najviše mlijeka proizvede kad leži” , rekao je Džoja dodao je važno da su ležišta udobna kako se ne bi oštećivale noge. Ležište za jednu kravu, kako je dodato, košta više od 200 maraka.

Izmuzište je također među najsavremenijim u Srednjobosanskom kantonu, a 80 krava pomuzu dva čovjeka za nešto više od 60 minuta. Kako kaže, u novoj hali nikad nije vrućina, a to je bio jedan od razloga zašto su tu preseljene preko ljeta jer je topli stres najgori za njih. Jedna visoka temperatura teško podnose za razliku od niskih, kada im ni minus 15 ništa ne smeta.