JETRA VAM JE 0ŠTEĆENA AKO PRIMIJETITE NEKI OD OVIH 5 SIMPTOMA: Odmah Idite Kod Ljekara, Tijelo Vam Šalje Upozorenje

Jetra je organ koji ima veoma važnu funkciju u organizmu – ona obavlja više od 500 različitih funkcija, pa nije nikakvo iznenađenje da oštećenje jetre može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Da biste na vrijeme shvatili da sa jetrom nešto nije u redu, važno je da slušate znake upozorenja koje vam tijelo šalje, a dr Tomi Mičel objašnjava na šta najviše treba obratiti pažnju.

Umor, mučnina, žuta boja kože ili očiju tj. žutica, tamni urin i bol u gornjem desnom dijelu stomaka su sve znaci kojima vas tijelo upozorava da jetra ne funkcioniše kako treba, kaže dr Mičel.

Ukoliko osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da što pre odete kod ljekara, kako bi se utvrdilo da li je riječ o oštećenju jetre, a lečenje započelo što pre. Uz ranu dijagnozu i odgovarajuću terapiju, mnoge bolesti ili oštećenja jetre mogu da se stave pod kontrolu.

“Postoji mnogo različitih načina na koje može doći do oštećenja jetre. Jedan od najčešćih uzroka je prekomjerna konzumacija alkohola. Kada jetra prerađuje alkohol, proizvodi toksični nusproizvod koji se zove acetaldehid”, kaže dr Mičel.

On ističe da do oštećenja jetre mogu dovesti i neke virusne infekcije, poput hepatitisa C ili B, kao i određeni ljekovi, hemikalije, autoimune bolesti.

Ukoliko se ne liječi, naglašava dr Mičel, oštećenje jetre može dovesti do ciroze, koja može da bude fatalna, zato je jako važno da ne ignorišete simptome upozorenja.