OVO JE NAJZDRAVIJA HRANA ZA VAŠA CRIJEVA: Utiče na mentalno zdravlje i štiti od opasnih bolesti!

Zdrava crijeva pomažu u različitim telesnim procesima, kao što su održavanje dobrog nivoa šećera u krvi, dobrog holesterola i zdravog apetita.

Zdrava ravnoteža bakterija u crijevima takođe može da pomogne u prevenciji hroničnih bolesti.

Sljedećih pet vrsta namirnica blagotvorno mogu da utiču na vaša crijeva:

Namirnice koje sadrže probiotičke bakterijske kulture kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus.

Konzumacijom ovih namirnica obezbjedićete dovoljnu količinu “dobrih bakterija” u crijevima, a istovremeno ćete ojačati imunitet i poboljšati stanje srca i kože.

Namirnice koje sadrže vlakna kao što su mahunarke, luk, bijeli luk, artičoke, ovas i druge integralne žitarice, špargle, sočivo, prokulice, mekinje, čia sjemenke, avokado, bobice i morske alge doprinose ravnoteži bakterija u crijevima. Naime, ova vrsta hrane sadrži vlakna koja održavaju i hrane dobre bakterije u crijevima i savršeno se upotpunjuju namirnicama koje sadrže dobre bakterije. Hrana bogata vlaknima takođe olakšava i stimuliše varenje i daje osjećaj sitosti.

Hrana koja sadrži polifenole, biljne antioksidante, kao što su agrumi i bobice, orasi, kakao ili crna čokolada, crveno vino, đumbir, integralne žitarice i semenke stvaraju optimalno okruženje za rast dobrih bakterija.

Hranjenjem dobrih bakterija, ove namirnice indirektno smanjuju nivo šećera u krvi i rizik od srčanih oboljenja, štite od raka i podstiču funkciju mozga.

Antiinflamatorne namirnice kao što su lisnato zeleno povrće, posebno spanać, brokoli, karfiol, kupus, kelj i losos, zeleni čaj i maslinovo ulje imaju prirodna svojstva koja smiruju upale u cijelom tijelu i poboljšavaju stanje naših crijeva.

Zdrava pića poput vode i biljnih čajeva imaju veoma važnu ulogu jer u kombinaciji sa vlaknima obezbjeđuju odlično funkcionisanje cijelog sistema za varenje.