28. godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Danas se obilježava 28. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše Buka.

Sporazum je 21. novembra parafiran u vojnoj bazi Rajt Peterson u američkom gradiću Dejton. Njime je, nakon trosedmičnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD, okončan troipogodišnji rat u BiH.

Ovaj Sporazum, čiji je Aneks 4 i dalje Ustav BiH u Parizu su zvanično potpisali Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD, Vorena Kristofera.

Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH je podijeljena na dva entiteta. Federaciji Bosne i Hercegovine pripalo je 51, a Republici Srpskoj 49 odsto teritorije. Formiran je i distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

U jedanaest aneksa mirovnog sporazuma regulisano je, između ostalog, razgraničenje među entitetima, pitanje ljudskih prava i povratak izbeglih. Četvrti aneks Sporazuma usvojen je kao Ustav BiH.

Ovaj dan obilježava se u Republici Srpskoj gdje je neradni dan, u Federaciji BiH radni je dan. U Federaciji BiH se ne praznuje na današnji dan. Prvi neradni biće 25.11., kada se proslavlja Dan državnosti BiH, koji opet ne priznaje Republika Srpska.