“Ako neko želi da nestane, isplaniraće da ga niko ne nađe” Matej sada drugačije izgleda – evo kako da ga prepoznate

Muškarcima je lakše da promene lični opis iz nekoliko razloga, Maja nam je objasnila kakve bi promene mogli da uočimo na Mateju, a takođe je i napomenula šta je ono što je za njega karakteristično i nepromenljivo

Matej Periš (28) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu kada je ostavio svoje prijatelje u “Gotiku”, a oni su ga poslednji tada videli.

Slučaj Mateja Periša digao je ceo region na noge, a agonija o njegovom nestanku traje i danas, nešto više od 3 meseca. Za ovaj period, Matej je mogao drastično da promeni svoj izgled, u slučaju da nije upao u Savu kobne noći kako se spekulisalo.

Iako je dosta fotografija bilo dostupno javnosti, da li se i dalje možemo osloniti na njih i koliko su merodavne?

Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje mediji su pozvali Maju Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima koja se kroz svoju karijeru susrela sa raznim situacijama, što nestanaka, što otmica ili kidnapovanja.

– Mi smo govorili o nekim smernicama kada je Matej u pitanju, mnogi su izgubili nadu da će biti pronađen uopšte, ali ne treba da gubimo nadu jer imamo nestale osobe pronađene posle 3, 5 ili više godina. Skoro je bio slučaj u Hrvatskoj kada je čovek pronađen nakon 30 godina u Španiji – priča sagovornica.

AKO NEKO ŽELI DA NESTANE, TO ĆE ISPLANIRATI TAKO DA GA NIKO NE PRONAĐE!

– Kada neko želi da nestane, on to isplanira tako da ode i da ga više niko ne pronađe, isto je i sa otmicama, kada se planira otmica, planira se da se oteta osoba nikada ne pronađe. Osoba koja želi da nestane svesno će to uraditi i pronaći će najbolji način da to realizuje, specifična je tematika. Imali smo i slučajeve gde su devojke svesno odlazile u manastir, ali su nestajale od kuće, nikome se nisu javljale, imali smo i da su se osobe krile kod nekoga, mnogo je mogućnosti – kaže Maja Jovanović.

Muškarcima je lakše da promene lični opis iz nekoliko razloga, Maja nam je objasnila kakve bi promene mogli da uočimo na Mateju, a takođe je i napomenula šta je ono što je za njega karakteristično i nepromenljivo.

– U slučaju Mateja Periša, ako se vodimo vremenom nestanka, prošlo je skoro 4 meseca, ali moramo uzeti u obzir da je muškarcima lakše da promene lični opis. Dovoljno je da pusti kosu, bradu i stavi naočere, to je odmah treća osoba. Međutim, boja očiju koja je kod njega karakteristično plava, a visina od 180 cm su nešto što je karakreristično za njega. Važno je napomenuti još jednu stvar, svaka osoba ima potrebu za osmehom, Matej ima upadljiv razmak između zuba što bi mogao da bude i jedan od najvažnijih detalja da ga identifikujete – zaključuje sagovornica.

Podsetimo, Nenad Periš, otac nestalog Mateja, prošlog meseca vratio se u rodni Split, a po povratku je razgovarao sa prijateljima koji su boravili sa njegovim sinom u Beogradu u noći nestanka.

– Video sam se drugovima mog sina. Pričali smo o svemu, ali niko od njih ne zna zbog čega je i gde je Matej nestao. Mogu vam samo reći da su potrešeni sada isto kao i pre 90 dana. Mozaik još nisam skopio niti znam gde je moj sin. Verujem da je dobro i čekam ga – kaže Periš koji snagu nalazi u veri.

Nenad Periš pre nekoliko dana nakon skoro tri meseca napustio je Beograd. Vratio se u Split gde mu je porodica.

– Moje srce je u Beogradu gde mi je nestao sin. U stalnom kontaktu sam sa beogradskom policijom. Za sada nema novih infomacijama. Potraga se nastavlja i sa lepim vremenom ona će se intezivirati. Ja i dalje čekam da vidim Mateja – kaže Nenad.

Nakon 90 dana zahvalan je svim ljudima koji su uključeni u potragu za njegovim sinom.

Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra prošle godine kada je napustio beogradski klub “Gotik”. Pre nego što je izašao napolje platio je konobaru flašu viskija. Njegovi prijatelji i policiji i Nenadu su rekli da su mislili da se Matej zapričao sa nekim. Tek kada su videli da je ostavio jaknu uplašili su se za njega.

Dosadašnja istraga je utvrdila da Matej nije bio u sukobu ni sa kim. Međutim, niko sa sigurnošću nije mogao da potvrdi da je on upao u Savu.

Takođe, 24. marta u beogradskoj opštini Čukarica, na Umci, pronađen muški leš u fazi raspadanja. Telo je pronađemo zakačeno za jedan splav koji se nalazi na reci Savi.

U medijima su se pojavile spekulacije da se radi o nestalom Mateju, međutim, nedelju dana kasnije stigli su rezultati obdukcije pronađenog leša kada je utvrđeno da nije reč Perišu.

Tu informaciju je potvrdio i Nenad Periš, otac nestalog Mateja, koji je u kontaktu sa našom policijom.