ČIM OVO PROČITATE ŽIVOT ĆE VAM SE PROMIJENITI IZ KORIJENA: 10 moćnih savjeta čuvenog ruskog psihologa!

Valerij Sineljnikov je jedan od najuticajnijih ruskih psihoterapeuta i motivatora, a bavi se i homeopatijom i pisanjem. Autor je nekoliko knjiga o popularnoj psihologiji, a veoma je popularan i na društvenim mrežama gde sa publikom komunicira na više načina – putem uključenja uživo, objavama sa svojim citatima ili snimcima predavanja.

Sineljnikovi citati i priče se često dele i prepričavaju, a on je veliki zagovornik ideje da naše misli i riječi oblikuju naše živote. Takođe, insistira na tome da čovjek mora da nauči da voli sebe i oprašta sebi greške, te da uvek radi na sebi i ispravlja ono što u njemu ne valja, piše Stil.kurir.rs

Ovog puta donosimo njegovih 10 citata o tome kako biti radosniji, pozitivniji i u miru sa sobom i svijetom oko sebe. Ove riječi dobro upamtite:

1. Jednom smo stvarno umjeli da živimo. Kada smo bili djeca. Vjerovali smo u bajke. Nismo sumnjali ništa. Mogli smo da kažemo sve što želimo cijelom svijetu. Ali postepeno su nas začarili i pretvorili u robote. Živite i igrajte se kao djeca. Sjetite se kako je i Isus Hrist rekao: “Ako niste kao djeca, nećete ući u carstvo nebesko”. Pažljivo posmatrajte ponašanje djeteta, naći će razlog da se igra svuda i u svemu. A mi odrasli ga u tome samo ometamo. Sve shvatamo preozbiljno. Mislimo da je svijet ograničen i da u njemu nema ničeg novog i zanimljivog. Mislim da je cijeli problem u tome što su odrasli zaboravili da je svijet velika misterija. A ono što vidimo u svom životu daleko je od svega što je stvarnost, nezamisliva i beskonačna u svakom trenutku. Prestali smo da tretiramo sebe i svijet oko sebe kao misteriju. I ovo je glavna greška odraslih.

2. Prvi i najvažniji razlog manjka ljubavi prema sebi i svijetu oko sebe je taj što puno ljudi iza riječi “ljubav” krije takve slike i misli koje nemaju nikakve veze sa ljubavlju.

3. Ako želim da moja djeca budu srećna, onda i ja moram da budem srećna osoba.

4. Mi smo ti koji stvaramo uticaj okolnosti na same sebe, dajući im neko značenje. U isto vrijeme, utičemo na svet oko sebe, dok rečima opisujemo osjećanja i postupke drugih ljudi.

5. Ako je ono što mi se dešava u životu u potpunosti u skladu sa onim što mislim i kako govorim, onda će se promjenom mojih misli i onoga što govorim promjeniti i moj život i svijet oko mene

6. Loš i iskrivljen jezik ograničava naše živote i uništava naše šanse za sreću i uspjeh.

7. Jedan od načina da počnete da volite sebe je da prestanete da osuđejete sebe. Na kraju krajeva, svako vaše ponašanje je izbor najbolje dostupne opcije u datom trenutku. Tu je na snazi zakon najboljeg izbora.

8. Svi smo mi učenici u Božjoj školi, u školi života. I prolazimo kroz naše lekcije. Ako iz životnih situacija izvučemo pozitivne pouke, prevazilazimo sebe, možemo da pređemo na novi nivo razvoja. Ako ne želimo da trpimo sudbinu i prihvatimo život kakav jeste, ne želimo da se popravimo, onda nas život baca na đubre.

9. Ispostavlja se da je sve veoma jednostavno: ako ste uradili nešto, dobili ste rezultat toga (a ne kaznu). Ne sviđa vam se rezultat? Promijenite svoje ponašanje. I mijenjajte svoje ponašanje sve dok ne dobijete željeni rezultat. Dobijamo sljedeći lanac: ponašanje – rezultat; novo ponašanje – novi rezultat.

10. Važno je naučiti ne samo davati, već i prihvatati poklone. Svijet oko nas prilagođen je nama, našim mislima i željama. U svakom trenutku želi da nam pomogne. Ali tu pomoć često ili ne primjećujemo, usled svoje sujete, ili je odbijamo.