D0KTOR OBJASNIO OPASNU ZABLUDU O ŠEĆERU U KRVI: Vrijednost Može Da Bude Normalna, A Da Ipak Idete Ka Dijabetesu!

“Mnogi i ne znaju da su u opasnosti jer je vrijednost šećera u krvi normalna”

Insulin je hormon odgovoran za regulisanje šećera u krvi. Kada nivo glukoze “skoči”, tijelo oslobađa insulin kako bi ga održao u normalnim vrijednostima.

Ali, čak i kada je šećer u okviru tih vrijednosti, moguće je da imate problem a da to i ne znate, upozorava ljekar.

“Problem nastaje ako vam često skače nivo šećera u krvi. Kako bi se borio sa tim promjenama, organizam luči više i više insulina, i tijelo može postati otporno na njega. Tada dolazi do insulinske rezistencije koja može dovesti do dijabetesa”, objasnio je dr Mark Hajman.

Nije dovoljno kontrolisati samo nivo šećera, kaže on, mada jeste poželjno. Morate povremeno kontrolisati i nivo insulina kako biste znali da li je sve u redu.

“Nivo šećera u krvi može biti normalan, a da i ne znate da ‘iza kulisa’ telo pokušava da izluči sve više i više insulina kako bi održalo te vrijednosti. I kada insulinu i tijelu ponestane snage, tada će šećer ostajati u veoma visokim vrednostima”, objasnio je on.

“Upravo sam imao pacijenta kojem je prosečna vrednost šećera u krvi bila sasvim normalna. Na papiru, taj čovek nema razloga za brigu jer ništa ne ukazuje na dijabetes. Ali onda smo mu izmerili nivo insulina koji je bio astronomski, umjesto pet, bio je sto”, ispričao je lekar.

“To znači da je telo već bilo na putu da postane rezistentno, a nije imao nijedan drugi znak da ulazi u problem osim nivoa insulina, koji se ređe kontroliše”, rekao je dr Hajman.

“Nivo šećera nije jedina stvar koja upozorava da vam možda prijeti dijabetes. Postoji više metaboličkih markera i veoma je važno da ih sve prokontrolišete. Među njima je insulin, ali i holestero, trigliceridi i drugi”, rekao je on.

Dr Hajman je posavjetovao i da izbegavate hranu koja će dovoditi do naglih skokova šećera u krvi, kao što su prerađeni ugljeni hidrati, šećer i rafinisana ulja.