DJEČAK IZ SAD ZARAŽEN AMEBOM KOJA JEDE MOZAK: Ovo su simptomi infekcije, ključno je otkiriti je na vrijeme

Ukoliko kontaminirana voda uđe kroz nos čovjeka, dolazi do ozbiljne infekcije koja se u 95 odsto slučajeva završava smrtnim ishodom

Ameba “Neagleria fowleri”, smrtonosna po ljudski život, javlja se tokom ljetnjih mjeseci u toplim vodama kao što su reke i jezera i uglavnom se javlja u sjevernim državama SAD.

Jedan dječak sa Floride zaražena je amebom “Neagleria fowleri”, izdalo je saopštenje Ministarstvo zdravlja. Otkako je dovežen u bolnicum dečak se nalazi na intenzivnoj njezi.

Ameba izaziva razarajuću i često fatalnu infekciju mozga koja se naziva primarni amebski meningoencefalitis.

Ove “amebe koje jedu mozak” nastanjuju se uglavnom u toploj i slatkoj vodi kao što su reke, jezera i rezervoari.

Infekcija se dešava kada kontaminirana voda uđe kroz nos čoveka, odakle se širi u moždano stablo. Zanimljivo je da do infekcije ne dolazi ako se kontaminirana voda proguta.

Do sada svi slučajevi koji su postojali u svetu bili su isključivo vezani za boravak u vodi. Istraživači su istakli da je na povećan broj slučajeva svake godine uticalo povećanje prosječne dnevne temperature.

Čim se registruje slučaj infekcije ovom amebom, zdravstveni zvaničnici pozivaju lokalno stanovništvo da izbjegava boravak u slatkim vodama u kojima bi moglo da dođe do infekcije.

Prije godinu dana jedan dječak iz SAD umro je nakon što je došao u kontak sa vodom iz prskalica koje su se nalazile u parku, a kod kojih je kasnije pronađen mikroogranizam “Neagleria fowleri”.

Jednom kada ova ameba dospije u ljudski organizam, izaziva ozbiljne, iznenadne i teške posljedice po moždani sistem osobe.

Simptomi zaraze su temperatura, mučnina, povraćanje, kao i ukočen vrat i glavobolja. Većina oboljelih premine u roku od nedelju dana.

Baš zato iz zdravstvenih centara savetuju da, čim se primete prvi simptomi, da se odmah kontaktira sa doktorima jer infekcija jako brzo napreduje.

Simptomi se javljaju u proseku od jednog do devet dana od kontakta sa kontaminiranom vodom.

Simptomi mogu biti i glavobolja, gubitak apetita, izmijenjeno mentalno stanje, spušten kapak, gubitak ravnoteže, halucinacije.

Kasniji simptomi uključuju ukočen vrat, konfuziju, nedostatak pažnje, gubitak ravnoteže… Od momenta kada krenu prvi simptomi, smrt nastupa kroz dvije nedelje.

Osoba koja je inficirana amebom koja jede mozak ne može infekciju da prenese na drugu osobu.

Prilikom lečenja ove infekcije primenjuje se antimikrobni tretman, ali čak i sa ovim tretmanom stopa smrtnosti je veća od 95 odsto.

Ključni faktor za efikasan tretman je brzina dijagnoze. Klinički znaci infekcije amebom slični su bakterijskom i virusnom meningitisu, pa je u liječenju ključno prepoznavanje ovih mikroorganizama od strane medicinskih tehnologa i patologa.