DOKTOR MORO JE OVIM IZLIJEČIO VIŠE HILJADA DJECE: Recept za supu koja zaustavlja i najgori oblik dijareje

Zahvaljujući ovom pronalasku koji danas djeluje jednostavno, djeci je spašavao život.

Ernest Moro bio je pedijatar koji je donio velika otkrića u liječenju beba. Početkom 20. vijeka pedijatrija se tek razvijala, pa je smrtnost mališana bila zaista velika. Jedan od glavnih uzročnika smrti bila je dijareja. Doktor Moro uspio je da pronađe genijalan lek kojim je spasao veliki broj života. Bilo je to otkriće recepta za supu od mrkve.

Pored toga, ovom doktoru smo danas zahvalni za otkriće Moroov refleksa, za termin “prvi trimestar” u kom je opisao ključne segmente trudnoće, napravio je jednostavan kožni test za tuberkulozu, koji se koristio do 1960. godine a otkrio je i da se dojeni mališani lakše bore protiv bakterija od onih koji su hranjeni na flašicu.

Evo recepta za supu kojom je spasao veliki broj djece:

Potrebno je:

– 500 g mrkve

– voda

– so

Priprema:

Potrebno je dobro očistiti i oprati mrkve. Nakon toga, kuvajte ih dok ne omekšaju. Ispasirajte mrkve, i dodajte vodu, tako da ukupna tečnost iznosi oko 1 litar.

Ispostavilo se da ova supa zaustavlja dijareju, čak i njen najgori oblik. Ovim receptom doktor je spasao više hiljada djece. Kasnije, studije su pokazale da oligosaharidi iz supe od mrkve sprječajavu bakterije da se vežu za zidove intestinalnog trakta, te se na taj.