Gulabi banda ili “Roze banda Indije” je grupa žena, koja kada sazna da je neku ženu u njihovom kraju tukao muž, odlazi na vrata i prebija ga štapovima

Gulabi banda ili “Roze banda Indije” je grupa žena, koja kada sazna da je neku ženu u njihovom kraju tukao muž, odlazi na vrata i prebija ga štapovima.

Roze banda je nastala nakon što je obična žena iz sela, Sampat Pal Devi, vidjela prebijanje druge žene na ulici. Pokušala je da joj pomogne, ali je i ona dobila batine.Sutradan je u pratnji pet žena pronašla napadača, i umlatile su ga štapovima.

Uskoro se vijest proširila i mnoge žene su tražile pomoć. Ali, pojavilo se jos žena, spremnih da uzmu štapove u ruke. Uskoro je grupa odabrala svoju “roze uniformu” i naziv.
“Roze banda” je na sebe preuzela borbu protiv svih nepravdi koje su vidjele u društvu.

Misija “Roze bande” je zaustavljanje dječijih brakova, borba za obrazovanje devojčica, obuka samoodbrane za žene, zaustavljanje korupcije u sistemu, širenje svijesti o zlu miraza u Indiji, prijave protiv silovatelja i nasilnih muževa, javno prozivanje seksualnih napasnika, podsticanje žena na finansijsku nezavisnost. 💜