JAPANCI OVAKO ŠTEDE PARE VIŠE OD 100 GODINA: Vrlo je jednostavno, a sačuvaće vam gomilu novca

Želite da uštedite veću sumu novca? Pridržavajte se ove metode koja se u Japanu praktikuje.

Neko drži pare u slamarici, neko u banci, neko štedi tako što kupuje na sniženju, a neko uspjeva da napravi „štek“ tako što pozajmuljuje novac prijateljima gdje su „na sigurnom“, a Japanci imaju jedan sasvim drugačiji sistem.

Njihov metod štednje, koji je još 1904. godina osmislila novinarka Hani Motoko nosi naziv „kakeibo“ što u prevodu znači „računovodstvo domaćinstva“. Čitav vijek kasnije, ovaj način uštede i dalje se široko primjenjuje, a najbolje „djeluje“ kod onih koji vole da šopinguju i troškare novac na nepotrebne stvari…

Prvi korak je da zapisujete sve troškove u svesku. Drugi korak je pravljenje mjesečnog kalendara primanja. U svesci iscrtajte četiri stupca za četiri nedelje u mjesecu. Početkom mjeseca upišite platu i obilležite je jednom bojom, a ispod svaki drugi dodatni prihod, koje ćete takođe obilježavati drugim bojama.

Zatim, nacrtajte tabelu u kojoj ćete upisati koliko novca biste voljeli da uštedite tog mjeseca,. Posljednji korak je tabela u koju ćete unjeti sve obavezne troškove – stanarina, računi za struju, infostan, internet, telefon, hrana, hemija i sl…

Veoma važno je i da se zapiše sve na šta biste potrošili novac, a šta vam nije neophodno. Ovi listu podjelite na kategorije: troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura, itd. Na kraju svakog mjeseca analizirajte troškove i provjerite da li ste se držali u svojim okvirima.