MERLINOVA MAJKA BULA NIJE BILA ODUŠEVLJENA KADA SU MU NA BAJRAM DOŠLI ČOLA I BREGA: Uvrijedila ih je jednom rečenicom
Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Često na internetu kruže tvrdnje da je završio medresu, ali je sam umjetnik demantovao ovu informaciju u jednom od rijetkih političkih intervjua koje je dao za “Nedeljnik”. U tom intervjuu, Dino Merlin je naglasio da ta tvrdnja nije tačna, objasnivši da se ova netačna informacija može vezati za činjenicu da je njegova majka bila bula, odnosno vjerska službenica.

“Vjerovatno se to često spominje jer je moja majka bila bula, odnosno vjerska službenica. A ne znam zašto bi religija i umjetnost isključivali jedno drugo. Nisu li oboje stvar duha? Umjetnost je spojena sa svim drugim sferama duha. Sve zavisi od izbora koji stoji pred nama”, istakao je Dino Merlin.Majka mu je, ne krije, bila omiljena u društvu. Često je znala posuđivati novac od drugih, da bi nekom drugom pomogla. Iako je rastao bez očinske figure i ljubavi, morao je da nauči da živi s tom činjenicom, no, majci duguje vječnu zahvalnost. Upravo zbog toga što nije imao kompletnu porodicu sada svoju čuva kao oči u glavi. U priči “Sredinom” Dino se prisjeća kako majka nije bila oduševljena saznanjem da joj se sin želi baviti muzikom, već je, kao uostalom i svaka druga majka, sina radije u budućnosti vidjela kao inženjera.

Iz tog perioda predratne Jugoslavije ostala je i jedna zanimljiva anegdota koja govori o majčinim stavovima. Naime, Dino Merlin je otkrio da njegova majka nije bila oduševljena kada su im na Bajram u kuću došli Goran Bregović i Zdravko Čolić.

“Rado se sjećam te anegdote, koja mi tada nije bila ni draga, ni kao anegdota. Iako potpuno razumijem svoju majku. Trudila se meni i mojoj sestri bude i otac i majka, da nas izvede na pravi put, a umjetnici su uvijek važili za vetropire koji žive od danas do sutra, a ona je za nas oboje željela siguran i ugledan posao. Kao što svaki roditelj želi za svoje dijete. Kad sam joj ponosno predstavio naše goste, Čolu i Bregu, ona je samo kratko prokomentarisala: Šejtani, kao i ti”, otkrio je Dino Merlin u ovom zanimljivom intervjuu za Nedeljnik.

Dino Merlin