Na „crvenoj listi“ Interpola 20 državljana Srbije, među njima i misica
Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je nalog za hapšenje bivšeg potpredsjednika Srpske liste i kontroverznog biznismena Milana Radoičića i još 11 osoba zbog događaja koji su se 24. septembra dogodili u Banjsko. Međutim, pored njih na crvenoj listi Interpolove potjernice nalazi se čak 20 osoba sa srbijanskim državljanstvom.

Bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za događaje u Banjskoj 24. septembra kada je u ranim jutarnjim satima došlo do oružanog sukoba sa Kosovskom policijom. Tom prilikom poginuo je kosovski policajac Afrim Bunjaku, a drugi je ranjen, dok su ubijena i trojica Srba, pripadnici grupe koju je predvodio Milan Radoičić. Međunarodna zajednica i kosovske vlasti su taj sukob okarakterisali kao „teroristički čin“.

Iako je ovaj slučaj trenutno najaktelniji, na zvaničnom sajtu Interpola među 6.852 najtraženijih bjegunaca, nalazi se 20 osoba sa srbijanskim državljanstvom. Njih uglavnom traže zemlje iz okruženja Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, ali i Kipar, Češka i Brazil. Uglavnom su traženi zbog izvršenja različitih zločina, droge, ali i teških ubistava.

Crvena je najpoznatija Interpolova potjernica i ona se rapisuje za počiniocima najtežih krivičnih djela. Kada policija negdje na svijetu pronađe osobe sa ove potjernice mora ih uhapsiti i isporučiti zemlji koja raspisuje potjernicu za njom.

Prvi na listi je Ertan Mujović (42) koga BiH traži zbog krivičnih djela koja uključuju nedozvoljene spolne radnje prema maloljetnicima.

Interpol je raspisao „crvenu potjernicu“ i za bivšim pripadnikom VRS-a Dušanom Spasojevićem koji se nije pojavio na svom suđenju u svojstvu osumnjičenog za silovanje Bošnjakinje tokom rata u maju 1992. godine.

Bosna i Hercegovina također traži i Sašu Dunovića (48) zbog zločina protiv čovječnosti. Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske optužen je za zločine u Ključu.

Dunović je, kako navode mediji, s drugim vojnicima 1. juna 1992. godine ušao u selo Prhovo (opšina Ključ) i učestvovao u protjerivanju stanovništva iz kuća, kao i ubistvu najmanje tri civila.

Za ratne zločine traži se i Milojko Kovačević koji je optužen za prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donje Veletovo u opštini Višegrad u junu 1992. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u februaru 2019. godine Kovačevića optužilo za zločin protiv čovječnosti, ali on nije mogao biti uhapšen jer se ne nalazi u BiH.

Tu su i Marjanović Dragan (52), Adamović Zoran (60), Duka Mirsolav (63), Lazić Vinko (64), Vojvodić Blagoje (61), Bogićević Čedo (52), Lukić Boško (83) koji se nalaze na „crvenoj potjernici“ zbog zločina protiv čovječnosti.

Drakulić Rajko (59) i Kosorić Svetozar (70) traže se zbog zbog optužbi za genocid na području Srebrenice.

Među najtraženijim bjeguncima nalazi se i Slobodan Kostovski. Prema podacima sa sajta Interpola, potjernicu za Kostovskim raspisala je brazilska policija zbog međunarodnog šverca narkotika.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Slobodana Kostovskog, Nikole Stojadinovića, Nebojše Subina i Bojana Kopitovića zbog postojanja osnova sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. do 24. avgusta ove godine izvršila krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičeni organizator krijumčara je Slobodan Kostovski uhapšen dok se nalazio u bjekstvu. On je 2018. godine pobjegao iz zatvora u Brazilu i za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica, a bio je osuđen na 19 godina zatvora za prekookeansko krijumčarenje kokaina.

I prije 20 godina Kostovski se pominjao kao osoba bliska ljudima iz kriminalnih krugova, i to onima za koje se smatra da su bili produžena ruka državne bezbjednosti.

Nekima se ušlo u trag

Ipak, na Interpolovoj listi ima i onih koji se očigledno i dalje vode kao bjegunci, iako su u međuvremenu uhapšeni, ili im se, pak, ušlo u trag.

Tako se za Ivanom Milovanovićem iz Užica, za kojim je Kipar raspisao potjernicu, tragalo zbog pljačke u Limasolu u toj zemlji, a koja se dogodila decembra 2012. godine. Milovanović, koji je označen kao pripadnik kriminalne grupe „Pink Panteri“, sumnjiči se da je tog 10. septembra sa trojicom saučesnika upao u zlataru u Limasolu. Pljačkaši su iz vitrine, za samo nekoliko minuta, ukrali nakit i satove u vrijednosti od 950.000 eura. Prema pisanju medija, Milovanović je 2016. godine uhapšen u Njemačkoj, iako i dalje stoji na sajtu Interpola, navodi Nova.rs.

Najmlađi sa Interpolove potjernice je Jovan Bjelotomić (27) koji se, kako mediji navode, tereti za pljačku banke. Braća Jovan (tada 22) i Kosta (34) Bjelotomić, osumnjičeni su da su u martu 2017. opljačkali banku u Drvaru u BiH, odakle su odnijeli 300.000 konvertabilnih maraka. Prilikom bjekstva oni su ranili policajca Žarka Bošnjaka.

Među najtraženijim bjeguncima koji imaju dvojno državljanstvo nalazi se i jedna žena – Slobodanka Tošić i tražena je kao pripadnica kriminalne organizacije i zbog ubistva.

Slobodanka Tošić osuđena je u odsustvu da je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici kod Sarajeva.

Ona je najpoznatija osoba na ovom spisku, budući da je bivša Miss fotogeničnosti BiH i Playbojeva zečica. Ona je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale. Uhapšena je u akciji „Lutka“, ali je uspjela da pobjegne, piše N1 Sarajevo.