Netanyahu o pregovorima: Napredujemo, nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je postignut napredak u naporima da se oslobode taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

“Napredujemo. Mislim da ne vrijedi govoriti previše, čak ni u ovom trenutku, ali nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti”, izjavio je on, kako prenosi Reuters.

Times of Israel je ranije izvijestio da je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari rekao da su pregovori “na najbližoj tački ikada” po pitanju postizanja sporazuma, te da su sada u “kritičnoj i završnoj fazi”.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh također je u utorak rano ujutro rekao da je Hamas “blizu” sporazuma o primirju s Izraelom. “Blizu smo postizanja dogovora o primirju”, rekao je Haniyeh, dodajući da je grupa dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima.

Izvještava se da bi sporazum uključivao višednevnu pauzu u neprijateljstvima, oslobađanje oko 50 civilnih talaca koje drži Hamas i oslobađanje palestinskih žena i djece koja suu izraelskom pritvoru.

Ovakav sporazum bi označio najveće oslobađanje talaca i prvu razmjenu zarobljenika od napada Hamasa 7. oktobra u Izraelu. Do danas je samo četiri od oko 240 ljudi zarobljenih Izraelaca u Gazi vraćeno u Izrael.

Prije rata Izrael je držao oko 5.200 Palestinaca u pritvoru, a od 7. oktobra bilo je više od 2.900 hapšenja. Grupe za ljudska prava i monitoring vjeruju da Izrael drži najmanje 95 žena, 37 novinara i 145 djece.