Novinar iz Gaze: Ni ljudi, ni životinje, čak niti kamen nije pošteđen napada izraelske vojske
Yosef Basam, novinar iz Gaze, govorio je za N1 povodom 60 dana od početka sukoba Hamasa i Izraela. Basam je kazao da ono što se desilo danas i masakr koji je vidio je nešto što ljudski um ne može da pojmi.

“Ono što se danas desilo, ljudski um ne može da pojmi. I niko zdravog razuma ne može to da objasni. Krenuo sam da posjetim prijatelja Motaza i u tom trneutku se desilo granatiranje u blizini kuće mog prijatelja. Udaljeno nekih 300 metara od Motazove kuće. Meta je bila kuća u kojoj je boravio veliki broj civila. Raketa koja je pogodila kuću bila je velika, ono što smo danas vidjeli su teški prizori. Nemoguće je to objasniti, u velikom smo šoku nakon toga”, kazao je Basam.

Šta Palestincima treba?

“Nama je potrebno samo jedno, a to je mir i da se vratimo normalnom životu. Da se vratimo onim danima prije rata. Postalo je jasno da su svi mete. Ne biraju. Napadi se vodi na divljački i na najgori mogući način. Niko normalan ne može da shvati ono što gledamo i doživljavamo”, kazao je u razgovoru za N1.

Šta je sa djecom?

“Naravno, djeca to drugačije doživljavaju i preživljavaju i oni imaju svoju verziju tog rata. Psihička bol i nanijeta šteta djeci sve nas pogađa, jer svi imamo djecu i dobro znamo koje je to kršenje svetosti”.

Basem je poručio da još nije vidio nijedan objekat da je uništen a da se pritom u blizini nisu nalazila djeca.

“Nisam vidio nijednu kuću da je uništena a da se tu nisu nalazila djeca. Broj djece koje smo vidjeli, krv, se ne može ničime opravdati”.

Još je kazao da su očekivanja i želje palestinskog naroda da se vrate normalnom načinu života.

“Naša očekivanja su da se vratimo na ono stanje prije rata i normalnom načinu života. Da vidimo naše kuće, porodice. To je jedino što želimo i sanjamo. Ovaj rat je pokazao gadosti vlada, politika, političara koji su se uvijek hvalili da brane i poštuju ljudska prava. Nažalost, sada vidimo da je to bila samo predstava, velika laž. Ni ljudi ni životinje, čak ni kamen nije pošteđen napada izraelske vojske”.