OD OVE BOLESTI PATI SVE VEĆI BROJ LJUDI: Ne ignorišite ove podmukle simptome

Sistemski eritemski lupus predstavlja autoimunu bolest čije su glavne odlike zahvaćenost više organskih sistema, prisustvo mnogobrojnih autoantitijela, od kojih neka učestvuju u imunološkom oštećenju tkiva.

Iako ova bolest može zahvatiti mnoge organe, najčešće su napdnuti koža, bubrezi, zglobovi, hematopoezno tkivo, centralni nervni sistem.

Ovo oboljenje se u posljednje vrijeme sve češće dijagnostikuje, a mnogi pacijenti prve simptome zanemare. Iako još uvijek ne postoji lijek za ovu bolest, postoji nekoliko terapija koje mogu da olakšaju simptome i zato je vrlo važno da se otkrije na vrijeme.

Nije poznat ni tačan razlog javljanja ove bolesti, ali se vjeruje da velikog udjela ima i genetika.

Simptomi ove bolesti variraju, ima ih dosta, a ovo su neki od najjasnijih:

1. Zamor

Oko 90 odsto ljudi kojima je dijagnostikovan lupus doživjeli su u nekoj mjeri osjećaj umora, zbog čega je svaka pretjerana iscrpljenost razlog za brigu.

2. Bol u zglobovima

Ovaj simptom pogađa čak 70 odsto oboljelih od lupusa i javlja se među prvim znakovima. Ipak, treba da znate kako da razlikujete bol uzrokovan lupusom od simptoma reumatoidnog artritisa – kod artritisa bol u šakama i bolovima je isti sa obe strane tijela, dok kod lupusa može da varira. Lupus rijetko izaziva bol u kukovima, leđima i vratu.

 3. Anemija

Lupus može da napadne sve ćelije koje se nalaze u krvi, pa tako i da izazove anemiju.

4. Neobjašnjiva povišena temperatura

Među prvim simptomima lupusa je blago povišena temperatura bez nekog jasnog razloga. Obično se kreće između 36,9 i 38,3, zbog čega mnogi ne pomisle da se jave ljekaru, a ovaj simptom se vraća povremeno.

5. Otežano disanje

Postoje slučajevi lupusa u kojima bolest napada ovojnicu pluća i izaziva oticanje tečnosti, koja počne da okružuje ovaj organ. Zbog toga se javlja teško disanje. Na isti način lupus može da ugrozi i srce i izazove perikarditis, upalu srčane ovojnice.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje bez dijete ili vježbanja može biti znak brojnih ozbiljnih bolesti, uključujući i rak. U slučaju lupusa kada se imunitet okreće sam protiv sebe, štitna žlijezda i mnogi drugi hormoni mogu da budu pogođeni, što je čest uzrok naglih promjena u tjelesnoj težini.

7. Problemi sa bubrezima

U pitanju je jedna od najčešćih komplikacija lupusa. Toliko se često javlja, da mnogi stručnjaci čak dijele slučajeve lupusa sa uticajem na bubrege od slučajeva u kojima bubrezi ostaju netaknuti. U ovom slučaju, antitijela napadaju bubrege i to tako jako da je ponekad potrebna dijaliza ili čak transplantacija, i to u veoma kratkom roku