Oglasio se MVEP Hrvatske nakon odluke Srbije: Ovo predstavlja korak prema pogoršanju naših odnosa
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije donijelo je odluku da prvog sekretara u ambasadi RH u Srbiji Hrvoja Šnajdera proglase za personu non gratu zbog, kako su naveli, ”grubog izlaženja iz diplomatskog okvira”.

Oko svega se sada oglasilo i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

– Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova izražava žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Evropu.

Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se posebno manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomate.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere – poručili su iz MVEP-a.