OVO JE NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK PROTIV GASTRITISA: Očistite želudac od toksina, spriječite rak želuca

Možda ste probali različite lijekove za želudac, ali niste one prirodne. Poslušajte savjete nutricionistkinje Tatjane Popović.

Osim klasičnog liječenja, postoje i prirodni lijekovi za gastritis, koji vam mogu pomoći da ublažite neprijatne simptome.

Gastritis se odnosi na bilo koje stanje koje izaziva upalu sluznice želuca. Prekomjerno konzumiranje alkohola, prekomjerna upotreba lijekova protiv bolova i helikobakterija (Helicobacter pylori) mogu izazvati gastritis. Uobičajeni simptomi su mučnina, povraćanje, te osećaj peckanja i bola u stomaku.

U nekim slučajevima gastritisa potrebno je da posjetite ljekara i napravite plan liječenja, ali postoje i prirodni lekovi za gastritis, koje sami možete da primjenite.
Prirodni lijekovi za gastritis

1. Antiinflamatorna ishrana

Gastritis se aktivira kada je sluznica želuca upaljena. Zbog toga je važno da birate namirnice koje posjeduju antiinflamatorna svojstva, te izbjegavate hranu koja može da pogorša upalu.

Po pravilu, sljedeće namirnice imaju tendenciju da uzrokuju iritaciju i upalu sluznice želuca:

– prerađena i konzervisana hrana
– namirnice sa visokim sadržajem glutena
– mliječni proizvodi
– namirnice bogate šećerom

Istraživanja sugerišu da dodavanjem klica brokolija i svježih borovnica u ishranu možete podstaći tijelo da se bori sa gastritisom. Na ovom linku potražite listu antiinflamatornih namirnica.

2. Ekstrakt bijelog luka

Najmanje 50 odsto svjetske populacije već ima u svom digestivnom traktu helikobakteriju, soj bakterije koja izaziva gastritis.

U tom slučaju ekstrakt bijelog luka može biti od pomoći. Jedna studija pokazala je da je konzumiranje ekstrakta bijelog luka efikasan način da se ubiju helikobakterije.

3. Probiotici

Probiotici mogu poboljšati varenje i održati stolicu redovnom. Konzumiranjem suplementa probiotika unjećete dobre bakterije u digestivni trakt, što bi trebalo zaustaviti širenje helikobakterije i pomoći u pokretanju procesa regeneracije crijeva.

Takođe možete jesti fermentisanu hranu koja sadrži probiotike, kao što su:

– kimči
– kombuča
– kiseli kupus
– miso
– tempeh

4. Zeleni čaj sa medom

Konzumiranje zelenog čaja sa sirovim medom ima nekoliko potencijalnih koristi za liječenje gastritisa. Pijenje tople vode može smiriti probavni trakt i olakšati varenje u stomaku. Jedno istraživanje pokazalo je značajnu razliku kod ljudi sa gastritisom, koji su pili čaj sa medom samo jednom nedeljno. Pokazano je i da med ima antibakterijska svojstva, koja efikasno drže helikobakteriju pod kontrolom.

5. Manji obroci

Simptome gastritisa ne pogoršava samo ono što jedete, već ih može pogoršati i način na koji jedete. Kada imate gastritis, važno je da probavni proces učinite što lakšim za vaš želudac i crijeva.

Prilikom jel opterećuje probavni trakt da svu hranu pretvori u energiju i otpad. Zato konzumiranje manjih obroka tokom dana, za razliku od opterećenja ugljenim hidratima i kalorijama dva ili tri puta dnevno, može ublažiti simptome gastritisa.

6. Promjene stila života

Gastritis je faktor rizika za razvoj raka želuca, pa je važno biti posebno svjestan načina života.

Korigujte tjelesnu težinu ako je potrebno. Prestanak pušenja i konzumiranja alkohola trebalo bi da ublaži simptome gastritisa. Izbjegavajte upotrebu lijekova protiv bolova bez recepta, poput aspirina i ibuprofena, jer oni vremenom mogu oštetiti sluznicu želuca.

Takođe izuzetno je važno da stres držite pod kontrolom, jer i stres može da bude uzrok gastritisa. Meditirajte, praktikujte jogu, šetajte i radite sve ono što vas umiruje, te pozitivno utiče na vašu psihu.