Palestinski predsjednik: Gaza je uništena. I SAD snosi odgovornost
PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas rekao je danas da je međunarodna mirovna konferencija nužna za kraj rata u Gazi i pronalazak trajnog političkog rješenja koje bi dovelo do uspostave palestinske države. U intervjuu za Reuters iz ureda u Ramali 87-godišnji Abas rekao je da je sukob Izraela i Palestinaca općenito dosegnuo alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i jamstva svjetskih sila.

“Ja sam za miran otpor. Ja sam za pregovore temeljene na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja pod zaštitom svjetskih sila za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu”, rekao je.

“PA se pridržavala svih mirovnih sporazuma potpisanih s Izraelom, ali je Izrael prekršio svoja obećanja”

Abas je rekao da bi na temelju obvezujućeg međunarodnog sporazuma oživio oslabljenu Palestinsku samoupravu (PA), proveo dugo očekivane reforme i održao predsjedničke i parlamentarne izbore. Abas je rekao da se PA pridržavala svih mirovnih sporazuma potpisanih s Izraelom, od sporazuma iz Osla 1993. do drugih, ali da je Izrael prekršio svoja obećanja o okončanju okupacije. 

“Tko god pobijedi – pobijedi, ovo će biti demokratski izbori”, rekao je na pitanje bi li riskirao održavanje izbora s obzirom na mogućnost da bi Hamas mogao pobijediti kao i 2006. godine. Abas je rekao da je planirao održati izbore u travnju 2021., ali mu je izaslanik Europske unije rekao da se Izrael protivi glasanju u istočnom Jeruzalemu, zbog čega je bio prisiljen otkazati izbore.

“Gaza danas nije Gaza kakvu poznajete. Gaza je uništena”

Abas nije iznio konkretnu viziju poslijeratnog plana o kojem se razgovaralo s američkim dužnosnicima. Prema tom planu PA bi preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze, domom za 2.3 milijuna ljudi.

“Gaza danas nije Gaza kakvu poznajete. Gaza je uništena. Njene bolnice, škole, infrastruktura, zgrade, ceste i džamije su uništene. Ništa nije ostalo. Kad se vratimo, trebat će nam resursi, Gazi je potrebna obnova”, rekao je Abbas i prozvao SAD da snosi odgovornost za ono što se događa u enklavi. 

“To je jedina sila koja je kadra narediti Izraelu da zaustavi rat i ispuni svoje obveze, ali nažalost to ne čini. Amerika je suučesnik Izraela”, rekao je Abbas.