PRELEŽALI STE K0R0NU I JOŠ UVEK OSJEĆATE POSLJEDICE? Naučnici Otkrili Koliko Drugo Mogu Da Traju Simptomi – NIJE DOBRO!

Koliko dugo traje postkovid sindrom?

Francuski naučnici sa Univerziteta u Parizu otkrili su da postkovid sindrom može da traje godinu dana! Oboleli prijavljuju različite simptome, a među najčešćim koje imaju oni koju su preležali koronu su konstantan umor, nesanica, “moždana magla”, a postoje i daleko ozbiljnije posledice koje mogu biti i fatalne. Jedna od njih je naknadna pojava tromba koji, ukoliko se ne otkrije na vreme, može biti smrtonosan.Promoted Content

Najčešći postkovid simptomi
Najčešći simptomi koji se pojavljuju kod pacijenata nakon preležane korone su dugotrajan gubitak ili izmenjenost čula ukusa i mirisa, hroničan umor, malaksalost, nedostatak vazduha, bol ili stezanje u grudima, lupanje srca, poremećaj pamćenja i koncentracije, noćno znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja….

Mnogi ovi simptomi u velikoj meri narušavaju kvalitet života pacijenata, čak i šest meseci nakon oporavka. O tome kako je došlo do otkrića da postovid može da traje mnogo duže nego što se očekivalo, otkriveno je u studiji koja je objavljena u časopisu “Nature Communications”.

Dugoročne posledice
Istraživači su analizirali podatke od 968 odraslih pacijenata sa potvrđenom infekcijom kovida-19. Simptomi koji su se javili nakon oporavka otkriveni su u upitnika “Long COVID Simptom Tool”, koji su popunili nekadašnji pacijenti a koji je uzeo u obzir 53 sigurna znaka postkovid sindroma.

Među pacijentima koji su doživeli pottraumatski stresni sindrom (PTSS) dva meseca nakon infekcije korona virusom, 85 odsto je i dalje prijavilo simptome godinu dana od njihove prve pojave.

Od svih njih, nabrže s epovratilo čulu ukusa i mirisa, a najuporniji znak postkovida bilo je otežano disanje. Neki simptomi su se pojavili tek kasnije, kao što je na primer parestezija