ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ PITA: “Da li Brisel ima hrabrosti da stane uz BiH?”; Predložio bosanskim predstavnicima jednostavno rješenje
Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović kazao je da će naredne sedmice, na poziv iz Europske komisije, neki bh. političari otputovati u Brisel.

“Da li Brisel ima hrabrosti da stane uz BiH!? Na poziv EU komisije početkom naredne sedmice u Briselu će se održati sastanak sa nekim bh. političkim liderima”, kaže Mehmedović.

Navodi da je za očekivati ponovo suprotstavljene stavove oko 14 EU prioriteta.

“Ponovo ćemo se vrtiti u krug, a Bosna i Hercegovina će gubiti dragocjeno vrijeme. Da bi znali na čemu smo predlažem bosanskim predstavnicima jednostavno rješenje:

Pozivam Europsku komisiju da spriječi kolaps procesa reformi u BiH tako što će organizirati posebnu međunarodnu konferenciju uz učešće predstavnika-ambasadora država Kvinte / Vijeća za implementaciju mira / PIC-a kako bi se u paketu usvojilo 14 prioriteta za otvaranje pregovora za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Takva konferencija bi spriječila uslovljavanja i prijetnje otcijepljenjem i dizanjem tenzija i sve strane stavila u isti položaj jer je očito da je ispunjavanje ovih uslova postao ruski i evropski hibridni rat kako bi se BiH uvuklo u sukobe i udaljilo od EU.

Nažalost naši susjedi prije svih se prepucavaju preko našega statusa na EU putu, uzrokujući dodatnu političku krizu u našoj domovini. Milanović protiv promjene Daytona, Plenković i Dodik sa Vučićem za promjenu, pa nakon određenog vremena obrnuti stavovi A mi tonemo!….dokle više”, navodi Mehmedović.