SPUŠTAJU HOLESTEROL, DOVODE ORGANIZAM U RAVNOTEŽU: Ovih 5 namirnica morate da jedete što češće!

Ako se borite sa povišenim holesterolom vjerovatno ste svjesni koliko je važno da se zdravo hranite kako biste održali nivo holesterola u zdravim granicama.

Uključivanjem određenih namirnica u svoju dijetu možete postići ovaj cilj. Otkrijte u narednim redovima šta je poželjno da jedete ako želite da snizite nivo holesterola.

Borovnice
Antocijani, koji se nalaze u borovnicama, kupinama, crvenom grožđu, trešnjama i drugom bobičastom voću, podižu nivo dobrog HDL holesterola dok snižavaju nivo lošeg LDL holesterola. Oni su u stanju da to urade jer smanjuju aktivnost vrste proteina koji pretvara HDL holesterol u LDL, što naravno ne želimo. Borovnice i drugo navedeno voće možete pomiješati i sa mnogim grickalicama i poslasticama, pa se pobrinite da uživate u njima svaki dan.

Ovsena kaša i pahuljice

Pored mnogih ukusnih sastojaka, ovsena kaša sadrži i beta glukane, rastvorljiva vlakna koji apsorbuju LDL holesterol i uklanjaju ga iz tijela, a snižavaju i proizvodnju triglicerida. Savjetujemo vam da ovsene pahuljice jedete za doručak, pomogućstvu u kombinaciji sa bobičastim voćem, za maksimalno pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Jabuke
U jednom naučnom istraživanju, četrdeset dobrovoljaca dobilo je zadatak da jede dvije jabuke dnevno tokom perioda od dva mjeseci, a isti broj dobrovoljaca je trebalo da se suzdržava od ove voćke u istom periodu. Na kraju izabranog perioda, autori studije primjetili su da su osobe koje su jele jabuke u prosjeku imale niži nivo holesterola od onih koji nisu. Oni su ovaj rezultat objasnili činjenicom da jabuke sadrže dosta vlakana i antioksidanasa, koji su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema ljudi.

Orasi
Kada ste posljednji put jeli orahe? Trebalo bi da se češće nađu na vašem meniju, budući da sadrže nezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Dobra stvar u vezi sa njima je što ih možete dodati u obroke koje pravite i za doručak, ručak, večeru i užinu.

Kinoa
Kinoa sadrži dosta vlakana, posebno rastvorljivih vlakana, koja deluju kao neka vrsta sunđera koji upija „loš“ holesterol i izbacuje ga iz organizma. Kinoa je takođe odlična kada vam je potreban hranljiv obrok koji zasićuje prije rekreatvinih aktivnosti, kao što su trčanje dugih distanci i vježbe visokog intenziteta.