Srpski Doktor Otkrio K0je Piće Da Izbjegavamo Tokom Ljeta – Povećava Rizik Od Moždanog Udara!

Leto je stiglo, a sa njim i paklene vrućine zbog kojih spavamo pored klima i ventilatora. Za koga je to najopasnije? Kako da se zaštitimo od ekstremnih vrućina, a da ne naškodimo svom zdravlju? Koja pića da izbegavamo tokom leta jer u kombinaciji sa vrućinama povećavaju rizik od moždanog udara? O svemu tome je za TV Prva govorio profesor doktor Ranko Raičević, predsednik društva neurologa Srbije.

“Mi sve smemo, ali bi trebalo da se povede računa i o ishrani i o boravku napolju i o načinu boravka. Trenutno su u toku ekstremne temperature koje smetaju svima jer šire krvne sudove, zbog čega pate i najzdraviji pojedinci”, rekao je doktor Ranko Raičević na početku razgovora.

Kako kaže doktor, visoke temperature stvaraju uslove za javljanje moždanog ili srčanog udara.

“Treba postepeno navikavati organizam na promenu temperature, zato se i kaže da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature treba da budu najviše pet, šest stepeni, a kod nas je običaj i deset, petnaest stepeni razlike”, istakao je doktor Raičević.

Naglasio je da gazirana pića obavezno treba izbegavati na vrućinama.

“Uz sebe uvek treba imati flašu negazirane vode, obavezno negazirane jer određeni joni u gaziranim pićima ako se unose u većim količinama mogu da budu pokretači poremećaja srčanog ritma, tako da je najbolje piće negazirana voda, nema boljeg pića od tog.”

Ipak, jedna vrsta pića je još opasnija od gaziranih sokova.

“Nisam protiv toga da mladi uzimaju gazirana pića, ali ljudi koji imaju već neka oboljenja treba da izbegavaju gazirana pića, naročito leti, a strogo sam protiv alkoholnih pića u ovim okolnostima jer dodatno šire krvne sudove i smanjuju potrošnju kiseonika u mozgu, tako da su najopasnija alkoholna pića leti. Ako ćemo da ih poredimo po opasnosti, najopasnija su žestoka alkoholna pića”, zaključio je doktor.