TITOVA POSLJEDNJA REČENICA PRIJE SMRTI JE 30 GODINA BILA TAJNA: Kome se on to zapravo obraćao?

“Umro je drug Tito”… riječi su to spikera Televizije Beograd Miodraga Zdravkovića koje su potresle bivšu Jugoslaviju. Tome kratkom obraćanju prethodnika je višemjesečna borba liječnika u Ljubljani koji su nastojali Josipa Broza Tita održati na životu, tokom liječenja Titu je amputirana noga, a posljednje dane života proveo je u komi, iz koje se nikada nije probudio, prenosi Dnevno.hr.

U to vrijeme, mladi doktor bio je Milomir Stanković koji je dežurao pored Titove postelje, sa zadatkom da zapisuje dijagnoze, liječničke prognoze te terapije koje je Tito uzimao. I ovaj ljekar preminuo je u decembru 2019. godine, odnoseći sa sobom saznanja o posljednjim satima Titovog života koje je sažeo u svojoj knjizi Tito između života i smrti, a koju je obavio 2016. godine.

”Kada je vidio da je sve propalo, njegove posljednje riječi su bile – ‘Što sve ovo treba značiti?’ E sada, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na liječnike koji su mu obećavali da će terapija uspjeti ne znam, sredinom februara 1980. godine Tito već nije mogao govoriti, i do kraja života bio je u umjetnoj komi”, ispričao je Stanković tokom gostovanja na srbijanskim televizijama.

Kao što je poznato, Josip Broz Tito sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju, a na sahrani su prisustvovale brojne svjetske ličnosti kao i stotine hiljada građana bivše Jugoslavije.

(new.lajkaj.com)