Veliki noćni napad na Ukrajinu. Pogođeni bolnica i rudnik, poginuo rudar
Dvoje  ljudi je poginulo i šestero ranjeno noćas u ruskim napadima na istočne ukrajinske regije Donjeck i Harkiv, a ukrajinska protuzračna obrana srušila je devet od deset ruskih dronova, rekli su ukrajinski dužnosnici. Rakete su pogodile bolnicu u gradu Selidove u Donjeckoj oblasti te rudnik ugljena, objavio je ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko na Telegramu.

“Dvije bolničke zgrade oštećene su, šest civila je ranjeno. Moguće je da ima još žrtava ispod ruševina, raščišćavanje se nastavlja. Oštećene su četiri zgrade, 19 vozila i strujni vod. 39 rudara bilo je zarobljeno. Sada su svi izvučeni”, potvrdio je Klimenko, dodajući kako je jedan radnik poginuo u rudniku ugljena. 

Ruske okupatorske snage zauzele su veći dio Donjecke oblasti, a Moskva želi zauzeti cijelu regiju. U Harkivu je jedna osoba poginula u ruskom bombardiranju, naveo je guverner regije Oleh Sinehubov. Reuters nije mogao provjeriti izvješća. 

Rusija je noću napala teritorij Ukrajine dronovima kamikazama tipa Shahed iranske proizvodnje. Ukrajinska protuzračna obrana srušila je noćas devet od deset ruskih dronova, objavile su ukrajinske snage.