ZNATE LI ZAŠTO SE KOD ŽENA JAVLJAJU DLAČICE NA BRADI? Ovako vas organizam upozorava

Ma koliko je bilo rasprostranjeno shvatanje da daleke imaju samo muškarci, činjenica je da ih na bradi imaju i žene

Sve žene imaju dlake na licu i tijelu, ali su one obično veoma tanke i svijetle boje, pa se teže primijećuju. Problem obično imaju tamnije za razliku od onih sa svjetlijim pigmentom ili plavom kosom.

dlak

Dlakavost  se kod žena javlja u starosti ili zbog hormonske neravnoteže, a može biti indikacija da se nešto ozbiljno dešava u organizmu i posljedica nekog zdravstvenog problema. Preterana ili neželjena maljavost na ženskom tijelu i licu se zove hirzutizam.

dlake

Ona može biti posljedica mnogo stvari.

Godine

Ako doživite poznu starost, dočekate 80. ili 90. rođendan, onda rizikujete da počnete da vam raste brada kao muškarci. Neke žene mogu da razviju dlake na licu ranije tokom menopauze jer proizvode manje estrogena.

341297-dlake-ff

Geni

Provjerite žene u vašoj porodici. Ako je jedno dobile par žbunova, velika je vjerovatnoća da ista sudbina pogodi vas u određenim godinama.

Hormonski poremećaj

Hormoni su uzrok mnogih problema, rast dlake po licu može biti jedan od njih. Posebno ako ste trudni – kada vaši hormoni rade pojačano, nemojte da vas zabrine ako primijetite višak dlake na licu. To privremena pojava.

policisticni-jajnici

Policistični jajnici

Ovo je razumno uobičajeno stanje koje utiče na način rada ženskih jajnika. Postoje tri glavna simptoma: nepravilni periodi, policistični jajnici i višak muških hormona. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebalo bi da odete i razgovarate sa svojim doktorom.

jajnici4

Kušingov sindrom

Dlake na bradi mogu biti posledica Kušingovog sindroma, kolekcijom simptoma uzrokovanih visokim nivoom hormona kortizola. Ostali simptomi mogu uključiti strije, povećanje telesne težine, gubitak libide i slabosti mišića i kostiju.

doktor

Rješenje

Postoji puno opcija da se otarasite dosadnih dlaka – depilacija, čupkanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlake, koje bi trebalo da bude trajno rješenje. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše brade, preporučujemo vam da razgovarate sa svojim doktorom kako biste identificirali uzrok i riješili problem.