MUŠMULA – ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Divlja kruškica (Mespilus germanica) ili mušmula u Europi se uzgaja tisućljećima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine. Drvo može narasti do sedam metara, cvijeta krajem travnja. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i poslije prvih mrazeva. Tek ubrane, mušmule su tvrde i opore, pa bi ih trebalo ostaviti nekoliko tjedana da sazriju i potpuno omekšaju.

Mušmula

ŠTO SE TIČE OSTALIH DIJELOVA BILJKE, KORISTI SE CVIJET I LIST KOJI SE BERE U PROLJEĆE. SUŠE SE NA ZRAKU, LAJANJE SE SKIDA U PROLJEĆE ILI U JESEN.

Od mušmule se pravi marmelada, liker i rakija, a poznavatelji narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, otklanjaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, proljeva, infekcije usne šupljine, čak i protiv impotencije.

S obzirom na to da nezreli plod mušmule steže sluznicu, može za zaustavljanje krvarenja iz desni i spriječiti pojavu afti u ustima. Također, potiče rad žlijezda slinovnica i želuca, zbog čega se posebno preporuča starijim osobama. Mušmula sadrži brojne ljekovite sastojke, tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabučni, limunsku i vinsku kiselinu … I sjemenke ove biljke su vrlo zdrave, drže se u vodi dok ne nabubre, a za to vrijeme oslobađaju ljekovite sastojke. Ova voda koristi se kao obloga kod ozljeda kože.

DVE ŠOLJE ČAJA DNEVNO
Čaj se sprema od jušne žlice usitnjenih svježih mušmula i dva decilitra vode. Plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procede. Tijekom dana piju se dvije šalice, a usna duplja se ispire nekoliko puta dnevno.

ZIMSKI “SLATKIŠ”

Mušmule se najlakše jesti kada se presjeku na pola i žličicom izvadi sadržaj, a prethodno se dobro operu. Ne jedu se brzo, svaki plod sadrži pet krupnih sjemenki. Ne bi trebalo pretjerivati s njima jer se teško probavljaju, a veća količina može izazvati proljev. Da bi duže trajale, potrebno je da budu u hladnjaku.

Propržene na maslacu s dodatkom klinčića predstavljaju originalnu poslasticu u zimskim danima. Također, pomiješana pulpa mušmule s tučenim zaslađenom slatkom pavlakom predstavlja zanimljiv i ljekovit mus za članove obitelji, kao i za iznenadne goste.

MARMELADA
Za pripremu marmelade, operite meke mušmule i narežite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri sata kuhajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procijedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritišćite da bi marmelada ostala bistra.